Yeni Trend: Uykuyu Satmak!

Begüm By Begüm0 Comments4 min read156 views

Başlık sizi yanıltmasın. Bu, uyumak yerine uç uca bölümleri ekleyerek Netflix önünde yayılmayı veya bir gözünüz tablette, diğeri telefonda saatlerce uyanık kalmayı konu alan bir yazı değil.

Uykuyu gözden çıkaralı zaten yıllar oldu. İş saatleri uzadıkça, güç bela eve geldikten sonra kendine ayıracak bir blok zaman arzusu içimizi kazıdıkça, iş yeri cep telefonundaki email kutucuklarıyla kendini gece boyunca hatırlatmaya devam ettikçe, WhatsApp gruplarındaki konuşmalar sonsuzluğa uzadıkça… Hele bir de evde küçük çocuk varsa kaybeden hep uyku oldu. Ne de olsa en kolayı uykudan yapılan fedakarlıktı.

Gel zaman, git zaman modern hayatta iyi uyuyabilmek bir “lüks” haline dönüştü. E sağlıklı zihin, sağlıklı beden, sağlıklı ruh üçlüsünün en önemli gıdası olan uyku bu kadar ihmale gelebilir miydi? Uykunun yerine başka ne koyabilirsiniz ki? İşte birileri bu açığı gördü ve konuyu layıkıyla sahiplendi. İyi uyumak üzerinde çaba sarf edilmesi gereken bir amaca ve bu amaca hizmet eden her türlü kaynak da muazzam bir iş hacmine dönüştü. Kısaca başlıkta yazdığım uykuyu satmak, kesinlikle uykudan vazgeçmek anlamında değildi. Bilakis onu biz insanlara geri pazarlama mucizesiydi. Yeni trend tam olarak buydu.

McKenzie’nin 2017 yılında oluşturduğu uyku raporu, bu sektörün yaklaşık 40 milyar dolar hacme ulaşmış olduğunu ortaya koydu. Sektör çok geniş bir ürün/hizmet çeşitliliği ile besleniyor. Detaylarını birazdan anlatacağım. Esas enteresan olan ise uyku düzenimizi monitör eden aplikasyonlardan teknolojik pijamalara, odanın içine gün doğumu efekti veren çalar saatlerden internet üzerinden yayın sağlayan uyku danışmanlarına kadar medet umduğumuz birçok çözümün başta uykusuzluğa sebep olan olguyla aynı kaynaktan türemiş olması.

Modern hayat ve teknolojiyle beslenen uykusuzluk

Talebin kaynağı: Modern hayat ve teknoloji sarmalı. Buna bağlı oluşan anksiyete, stres, kendini bırakamama hali vs… Motorola’nın yedi ülkeden 7 bin kişiyle yaptığı araştırma düşünülenden çok daha fazla insanın gece cep telefonlarına sarılarak uyuduğunu ortaya koymuştu. 2015 yılına ait bu araştırma Çin’de oranın yüzde 70, Hindistan’da ise yüzde 74’e kadar yükseldiğinin altını çizdi.

Modern hayat düzeninde uyku düzensizlikleri sadece yetişkinlerde değil gençlerde de sıklıkla baş göstermeye başladı. İngiltere’de uyku düzensizliği sebebi ile hastaneye çözüm aramaya gelen 14 yaş ve altı gençlerin sayısı son 10 yılda üçe katladı. Bugün tüm dünya nüfusunda yüzde 10 oranında insomnia, yüzde 25 oranında ise problemli uykunun var olduğu söyleniyor.

2014’te Türkiye için çıkartılan uyku haritasında ise her 10 kişiden birinde uyku sırasında anormal hareketler görüldüğü ortaya çıktı. 7 bölgede 2 bin 500 kişi ile yapılan deneyde en çok uyku bozukluğu yaşanan yerler ise metropoller olarak belirlendi. Şaşırdık mı? Elbette hayır.

Özetle modern hayat bizi uyutmadı; gözüne uyku girmeyen insanoğlu ise bu uğurda her türlü parayı gözden çıkarabilecek kıvama ulaştı. Bana sorarsanız bu aşama için geç bile kalındı. Çünkü dinlendirici bir uyku herkesin hakkıydı. Bu konuda yardım istemek için illa İnsomnia’dan muzdarip olmak gerekmezdi. Sektörün fitilini işte bu yaklaşım ateşledi.

Siz uykunuzu iyileştirmek için neler yaptınız?

Gerçek şu ki yapılabilecek çok fazla şey var. Bunlar elbette bir anda oluşmadı. 2014 yılında kurulan yatak (karyola değil döşek kısmı) markası Casper oyunun kurallarını değiştiren ilk markalardan bir tanesiydi. Çünkü işin akışına müdahale etti. Casper’ın sisteminde internet üzerinden sipariş edilen yatak 2 gün içerisinde evinize getirilip kuruluyor. Sonrasında ise 100 gün deneme süreniz var. Beğenirseniz ne ala. Yok, yatağı iade etmek isterseniz siz yerinizden bile kımıldamıyorsunuz. Koskocaman yatağı geri kutunun içine tıkmakla uğraşmıyorsunuz. Yine bir ekip gelip ürünü toparlayıp gidiyor. Buradaki kilit nokta markanın size ürünü gerçek ortamında uzun bir deneme süresi eşliğinde vermesi. Yani gün ortasında dışarıda güneş ışıldarken showroom’a gelip, ayakkabılarla yatağın üzerine serilip floresan ışıkların altına yatak denemesi yapmak yok. Gerçekten nasıl uyuyorsanız ürünü de öyle test ediyorsunuz.

Makalenin tümünü okumak için buraya tıklayınız.

What do you think?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

No Comments Yet.