Titanik’in Dönüşü ve Hikaye Ekonomisi
Duymuş olanlarınız mutlaka vardır, Titanik’in replikası yapılıyor. Maliyeti $500 milyonu bulan gemi tıpkı orijinali gibi 2400 yolcuyu ağırlayabilecek. Mürettebat 900 kişi. 2022’de suya indirilecek yeni Titanik için esas sorunun ‘İyi de Titanik’e kim binecek?’ olduğunu düşünüyorsanız yanılıyorsunuz… Zira ilk turunu Dubai’den New York’a yapmaya hazırlanan Titanik için şimdiden bekleme listeleri oluşmaya başladı. Bu ilginin sebebi ise hikaye ekonomisinden başkası değil!
Zaman deneyim zamanı
Günümüzün tüketicileri, yani bizler, hepimiz, bir eyleme para harcamayı bir objeye para harcamaya tercih eder kıvama geliyoruz. Yani deneyimlemek, satın almanın ötesine geçiyor. Hem de müthiş bir hızla! Aslına bakarsanız bu yolu ilk seçen segment lüks müşterisi oldu. Metaya doyan bu kesim, evini, valizini, boynunu, bileğini daha fazla doldurmak yerine elindeki parayı lüksü deneyimlemek üzere harcamaya başladı. Boston Consulting Group’un rakamlarına göre bugün hacmi $1.8 trilyonu bulan lüks pazarını oluşturan harcamaların %50’sinden fazlası restoran, seyahat ve spa gibi deneyim bazlı kalemlerden geliyor.
Ancak deneyimin esas sıçrayışının arkasında Instagram çağından fazlasıyla nasibini almış genç jenerasyonun imzası var. Çıktığı Hindistan yolculuğu sırasında Varanassi’de çektiği gün doğumu resimlerinin, Instagram’a koyduğu “o çanta” fotoğrafından çok daha fazla beğeni aldığını fark eden her genç oyunu deneyimden yana kullanır hale geldi. Ne de olsa gezip gördüğün manzaraları göstermek de artık koluna iliştirdiğin saati göstermek kadar basitti.
……………
Makalenin tümünü okumak için https://www.marketingturkiye.com.tr/haberler/titanikin-donusu-ve-hikaye-ekonomisi/