TimeOut- Eylül 2017

Begüm By Begüm0 Comments2 min read17 views

Soğan, avokado, hatmi çiçeği veya kara lahanadan doğal yöntemler kullanılarak boyanmış bir sabahlığınız olsun ister misiniz? Şehrin karmaşası içerisinde doğaya dönük yaşamak isteyenlerin markası Heliotropic Studio’yu Eylül TimeOut’unda kaleme aldım.

Makaleden Ufak Bir Alıntı:

“Adını Latince “Güneşe Bakan Bitkiler” anlamına gelen Heliotrope kelimesinden alan Helitropic Studio Aslı Smith ve Begüm Cana Özgür’ün tekstil sanatındaki doğal süreçleri izlemek ve doğal boyama kullanmak için duydukları tutku ile hayata geçti. Cana tekstilin dokuma kısmında aktif. Grafik tasarım geçmişinden gelen Aslı ise baskı ve doğal boyamada. İkiliyi rengarenk bir paletin içinde buluşturan kök boyaların geçmişi ise, bu toprakların binlerce yıllık tarihi kadar derin. “Boya bitkileri düşünüldüğünde, Anadolu dünyanın en zengin coğrafyalarından biri. Fakat, ne yazık ki, günümüze ulaşan çok kısıtlı bir arşiv var. Kayıt tutulmamış. Ustadan çırağa geçen yöntemde bilgilerin çoğu kaybolmuş” diye açıklıyor Aslı.

Boya bitkilerinin pigment olarak kullanılması binlerce yıl önceye dayanan bir teknik. Ancak 1800’lerin sonunda sentetik boyaların tesadüfen keşfi ve bu yöntemin parlak renklere çok daha ucuz maliyetlerle ulaşım imkanı vermesi doğal yöntemlerle boyamaya ilginin neredeyse tamamen sonlanmasına yol açmış. Bugünün Anadolu’sunda kök boya tekniğini uygulayan usta sayısı da maalesef epey az. Halbuki her coğrafyanın kendine özgü bir bitki örtüsü, kendine özgü tonları var. İşte Heliotropic Studio bu zenginliği kendine baz olarak kabul ediyor. “Bitkiler ve dolayısı ile verdikleri renk mevsime, toprağa, sulama şekillerine göre değişiyor. Bu zenginlik içerisinde oynamak, sürdürülebilir boya reçeteleri oluşturmak bizim için çok heyecan verici” diyor Aslı. Onların isteği insanoğlunun binlerce yıldır kullandığı doğa dostu yöntemleri yeniden araştırmak ve başkalarına aktarabilmek. …………”

What do you think?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

No Comments Yet.