Pırlantalı Kar Küresi, ‘Yeni Lüks’ ‘ün Ta Kendisi

Begüm By Begüm0 Comments3 min read20 views

Yılbaşı hediyesi vermenin anlamı nedir? Karşındakini mutlu etmek, onu yeni başlayacak zaman dilimi konusunda motive etmek, onu özel hissettirmek… Bu duyguları sevdiğiniz kişiye aktarmak için artık binlerce seçenek mevcut. Ama bazı ‘yeni nesil’ hediye opsiyonları var ki, onlar özel hissettirmeyi başka bir seviyeye taşıyor.

snowglobe-giftLeah Andrews isimli Avusturalyalı tasarımcı elinden çıkan kar küreleri bu alanda gördüğüm en yeni ve epey çarpıcı örneklerden bir tanesi. Şöyle ki; Andrews’un tasarımında kar küresinin içindeki insancıklar sizin ailenizi yansıtacak biçimde özel olarak, tek tek şekillendiriliyor. Etrafına sizin hayatınızı tasvir edecek figürler ekleniyor. Tümü el yapımı ve el boyaması olan kar küresi içinde ise kar tanelerine eşlik eden pırlantalar yer alıyor. Evet! Küreyi tersyüz ettiğinizde yukarıdan karlar ile birlikte 0.07 karatlık pırlantalar dökülüyor!

Tek bir hediye için harcanacak $5000’ınız varsa “Queen of Snow Globes” isimli bu ürün sizin için güzel bir alternatif olabilir. Benim buradan hareketle altını çizmek istediğim esas nokta ise, bu sıra dışı ürünün lüks dünyasında yer etmek üzere nasıl kurgulandığı…

Bir defa ürün lüksün altın kurallarından biri olan el işçiliğini kullanıyor. Pırlantaların Chopard havasındasnowglobe-inside kürenin içine serpiştirilmiş olması da üründeki ‘çok kıymetli’ algısını pekiştiriyor. Ama Queen of Snow Globes’un esas cazibesi son dönemlerin en sık başvurulan lüks trendi olan kişiselleştirme faktöründen kaynaklanıyor. Kürenin içindeki sahnenin tamamen kişiye özel tasarlanabilir olması her küreden sadece 1 adet yapılmasına imkan veriyor. Bu da kar küresini hediye olarak alan kişiyi özel hissettirmek için kesinlikle yeterli.

Lüks tüketim sektörü, tarihsel birikimin ve işinin ehli olmanın en çok takdir gördüğü sektörlerden bir tanesi. Normalde ‘lüks’ olarak algıladığımız ürünlerin hemen hemen tümünde bu özellikler aranır durumda. Ancak bu örnekte, Leah Andrews’un yedi sülale boyunca bu işi yapıp yapmadığını sorgulamıyoruz. Kar küresini bir araya getiren ustaların, dünyada ilk kar küresini yapmış insanlar olup olmadıklarını merak etmiyoruz. Kısaca, ürün konumlamasının gerektirdiği lüks statünün tüm koşullarını yerine getirmese dahi onu ‘lüks’ bir ürün olarak kabul ediyoruz. İşte tüm mesele bu… Oyunun zekice kurgulanmış olduğunun kanıtı bu… Başarı faktörü bu… Ürünün formasyonunu lüks algısı için yeterli buluyoruz.

Snowglobe-mainLüks tüketimin geleceğinin bu tip doğru kurgu içeren ürünlerin tekelinde olacağını düşünmüyorum. Bunu ifade etmek için koskoca bir marka/değer imparatorluğunu hiçe saymak gerekir. Ancak bu yaklaşımın (yani doğru kurgular dahilinde şekillendirilen parçaların) lüks tüketim dünyasında var olmaya hevesli yeni oyuncular için arşınlanabilecek doğrulukta bir yol olduğunu düşünüyorum. Bu alanda arza da talebe de yer var…

Tabi tüm bunları anlatırken geri dönüp ürünün temeline de bakmak gerekir. Sonuçta bahsettiğimiz bir kar küresi. İnsanların kalbinde zaten yer etmiş bir ürün. Bunu ‘lüksleştirip’ satmak, birçok başka denemeden daha risksiz, daha kolay. Sizce de öyle değil mi? Düşünsenize, kar kürelerini kim sevmez ki?

 

What do you think?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

No Comments Yet.