Originel- 12 Ağustos 2015

Begüm By Begüm0 Comments2 min read21 views

Bu hafta Originel’de, moda endüstrisinde git gide daha geniş yer bulan 3 boyutlu printing devrimini kaleme aldım. Hangi markalar işin içinde? Bu teknoloji nereye ilerliyor? Tümü bu yazıda.

Makaleden Ufak Bir Alıntı:

“……………………Üç boyutlu yazıcılar (yukarıdaki özetten anlaşılacağı üzere) moda aleminde hızla yol alsa da, bu teknolojinin adı modanın “lüks tüketim” mertebesinde anılmıyordu. Ta ki geçtiğimiz haftalara kadar… Temmuz ortasında düzenlenen Haute Couture Moda Haftası, modaya nüfuz eden 3D yazıcı devrimini taçlandıran bir gelişmeye sahne oldu. Zira bu tarihe kadar gördüğümüz “print out” kreasyonların tamamı, kıyafetin bütünü makinadan çıkacak şekilde kurgulanmıştı. Paris Haute Couture Moda Haftası’nda ise, içine 3D yazıcıyla üretilmiş ‘detaylar’ enjekte edilen kıyafetler görücüye çıktı. Karl Lagerfeld’in ellerinde yoğrulan Chanel, defilesindeki kreasyonlarına, üç boyutlu yazıcıdan alınmış çıktılar ekleyince lüks tüketim dünyasında yeni bir tartışma hız kazandı. Üç boyutlu tasarımların lüks mertebesinde yeri olmalı mı, olmamalı mı?

Kusursuz el işçiliği ve eşsiz kıyafetler tasarlamakla övünen Haute Couture ruhuna, bir düğmeye basmak suretiyle ‘çıktısı alınan’ elbiseyi katmak elbet alışılmışın oldukça dışında. Bilindiği üzere, üç boyutlu yazıcılar, metal ve plastik gibi hammaddeleri karıştırıp eriterek, belirlenen yazılım dahilinde kalıba döküyor. Kıyafet böylece ortaya çıkıyor. Birbirinden kıymetli, doğal kumaşların emek emek işlenip dikilmesi ile can bulan Haute Couture koleksiyonlarında, bu suni otomatizasyonun yeri olmadığına inanan kalabalık bir moda topluluğu mevcut. Ancak defilesine bu hamleyi katmayı uygun gören, dünyanın en vizyoner tasarımcılarından Karl Lagerfeld olunca, etraflı bir durum değerlendirmesi yapmak gerek. ………………………………….”

What do you think?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

No Comments Yet.