Kime Göre “Nude”?
Modayı takip ediyorsanız biliyorsunuz; bir süredir ten rengi çok moda. Tırnaklarda oje, üzerimizde elbise, dudağımızda ruj ve ayağımızda ayakkabı olarak… Peki ten renginin sizce nasıl bir tonu var? Yani siz, bu rengi nasıl tanımlarsınız? Şeftali gibi mi dersiniz mesela? Bej mi? Bisküvi mi? Ten renginin tek bir ‘renkten’ ibaret olmadığı açık. İşte bu nedenle son senelerde çok moda olan “nude” akımının da tek bir ton ile ilerlemesi yakışık kalmazdı. Farklı uluslara ait milyonlara hitap eden moda evlerinin, durumun maddi ve manevi boyutlarının farkına varıp ona göre aksiyon alması gerekirdi. Nitekim ilk adımı atan firma Christian Louboutin oldu, ve arkası hızlıca geldi.
Christian Louboutin beş farklı tondaki Nude ayakkabı koleksiyonunu 2013 senesinde lanse etti. Koleksiyon Louboutin’in “en iyi satanlar”’ı arasında hızla yerini alırken, marka imajına da kolay kolay elde edilmeyecek bir katkı sağladı. Çünkü Louboutin bu adım ile, bütün ırklardan bayanları kucakladığını, her birini tek tek düşündüğünü ve hepsinin hizmetinde olduğunu olabilecek en zarif biçimde ortaya koydu. Bayanlar için ayakkabı üreten bir firma için böyle bir mertebeye yükselmek ne şeref!
O dönem Louboutin, 5 farklı tonda ürettiği nude ayakkabılar için ilhamı yaptığı gezilerden aldığını açıkladı. Bunun bir başlangıç olduğunu, 5 tonun tüm bayanları kapsamak için yeterli olmadığını belirten tasarımcı, önümüzdeki sene nude koleksiyonunu 7 renk tonuna genişletmeye karar verdi. Louboutin’in ten rengi ile yaptığı bu ‘açılım’ moda dünyasına öylesine damga vurdu ki, koleksiyon Londra’daki Victoria&Albert müzesinde sergilendi.
Louboutin’in ardından “Nude” kavramına aynı hassasiyetle yaklaşan başka moda evleri de farklı projeler için direksiyonu aynı yola kırdı. Yves Saint Laurent lanse ettiği ten rengi ruj koleksiyonunu dört farklı tonda üretti. Chanel ise şu sıralar herkesin ellerinde görmeye pek alıştığımız nude ojelerini yine farklı tendeki elleri göz önünde bulundurarak çeşitlendirdi.
İngiliz Nubian Skin markası ise, tamamen bu bahsettiğimiz ‘ton’ ihtiyacından doğdu. Ten rengi iç çamaşırlarının sadece belli bir tonu kapsadığını fark eden kurucu Ade Hassan, geliştirdiği iş planının ardından markasını lanse etti. Bence Nubin Skin’in harika ürünleri var! Ancak firmayı başarıya ulaştıran sunduğu koleksiyonların yanı sıra, markanın arkasındaki felsefe oldu. Ne de olsa dünyadaki her bayanın iç çamaşır çekmecesinin demirbaşı ten rengi bir takım değil mi?
Bence ten renginin tek bir tondan ibaret olmadığının farkına varılması için geç bile kalındı. Benim gözümde, ‘ten rengi’ etiketi altında moda markalarının satışa sunduğu bej renkli ürünler, yine ten rengi diye satılan ve beyaz tenlerde bile sakil duran yara bandından öte bir değere sahip değil. Demek istediğim (hele ki bu hamlelere şahit olduktan sonra) eğer bir marka nude koleksiyonu üretecekse onu layıkıyla yapmalı. Tüm spektrumu düşünerek adım atmalı. Ya da bu işe hiç bulaşmamalı…. Özellikle de söz konusu olan uluslararası arenada isim yapmış bir lüks tüketim markası ise. Çünkü milyonların kalbinde taht kurmak, o dev güruh içerisindeki her bir bireyin kalbine tek tek dokunabilmekte saklı.