Eyvah Marka Yüzleri Yaşlandı!

Begüm By Begüm0 Comments4 min read22 views

Elinize bir moda dergisi alın. Lüks moda evlerinin, mücevhercilerin, saat markalarının reklamlarını karıştırmaya başlayın. Çoğunda poz verenlerin manken yerine ünlü kişiler olduğunu göreceksiniz. Lüks tüketim sektörüne yön veren oyuncuların, marka yüzü seçimlerini ünlülerden yana kullanılması, artık oldukça alışıldık bir durum. Hatta aynı kişileri markadan markaya dolaşırken görmeyi bile kanıksadık. Bakınız: Nicki Minaj’ın MAC Cosmetics, Beats By Dre ve Roberto Cavalli ile yaptığı anlaşmalar…MAC-Cosmetics-Nicki-Minajnickixbeatsnicki-minaj-roberto-cavalliÜnlüler reklam dünyasını domine ederken, Kendall Jenner ve Gigi Hadid gibi moda sektörünü peşlerinden koşturan kişilikler, manken ve ünlü kişi arasındaki çizgiyi gün be gün inceltiyor. Billboard’larda, dergilerde, tanıtım video’larında gördüklerimiz hep genç, capcanlı, fıstık gibi vücutlara ve pürüzsüz ciltlere sahip, sosyal medyada milyonlarca takipçi bulunduran bir ‘ünlü’ grubu.

saint-laurent-joni-mitchell

Ama bahsettiğimiz moda dünyası! Reklam da dahil olmak üzere oyunun her parçası değişime açık. Son zamanlarda en sık gözlemlediğim trend ise, birtakım ‘deneysel’ moda evlerinin reklamlarına taşıdıkları ünlüleri, yaşı ilerlemiş kişiler arasından seçmeleri.

Genç model ‘diktasından’ şaşan markaları düşününce aklıma ilk, bu seneki Celine reklamlarında beliren Joan Didion geliyor. Amerikalı ünlü yazarın o kocaman siyah güneş gözlüklerini harika taşıdığını düşünüyorum. jessica-lange-marc-jacobs-cosmeticsBenzer şekilde bu sezon, Saint Laurent Kanadalı şarkıcı Joni Mitchell’ı reklamlarına taşıdı. Marc Jacobs geçen sene makyaj koleksiyonunu çıkarttığında, ilk tanıtımı “American Horror Story” serisi ile gündemde olan 65 yaşındaki Jessica Lange ile gerçekleştirmeyi tercih etmişti. Lange’ın gözlerini kapatıp verdiği pozlar, mistik ve seksapeli yüksek bir hava yaratmanın yanı sıra, göz makyajının bütününü nasıl uygulamamız gerektiği ile ilgili de bilgilendirme yapıyordu. Geçtiğimiz sonbaharda 20. yaşını kutlayan NARS, markasının yüzü olması için Cara Delevingne veya Jennifer Lawrence yerine, 68 yaşındaki İngiliz oyuncu Charlotte Rampling ile anlaştı. Ve bence ortaya, müthiş kaliteli, sofistike ve güçlü göreller çıktı.charlotte-rampling-nars

Bu kadar mı? Hayır… Louis Vuitton 2013 senesi içinde yürüttüğü bir reklam kampanyasında Catherine Deneuve’e yer verdi. New York’lu mücevher firması Alexis Bittar ise son ilanlarında 93 yaşındaki Iris Apfel ile 19’luk Tavi Gevinson’u bir araya getirdi. Hatta içmimar ve moda ikonu kimliklerinin senelerdir hakkını veren Iris Apfel, 2015 ilkbahar/yaz sezonunda Kate Spade’in marka yüzü olarak yeniden karşımıza çıktı.catherine-deneuve-lvmh

Sektöre yön veren markaların yarattığı bu trendin arkasındaki sebeplerden biri, elbet rakiplerinden ayrılmak. Yüzlerce markanın birinden genç, popüler ve güzel isimleri cömert Photoshop dokunuşları ile iyice parlatılıp reklamlarında oynattığı bu dönemde, bir markayı diğeri ile karıştırmak pekala mümkün. Oysa Joni Mitchell veya Catherine Deneuve gibi sıra dışı seçimlerin marka elçisi olarak kullanımı, markayı kalabalıktan sıyırıyor. Üstelik, bu isimler rol aldıkları reklamın akılda kalmasına da katkıda bulunuyor. Celine’in Joan Didion’lu reklamı ilk lanse edildiğinde, Instagram feed’im arka arkaya bütün moda blogger’larının bu imajı paylaşması sebebiyle birörnek olmuştu. Arkdaşlarımla kahve sohbetlerinde bile reklamın birkaç defa bahsi geçti. Varsın bu kişilerin sosyal medyada milyonlarca takipçileri eksik olsun. Bir moda evi, tek bir reklam ile bu denli paylaşım ve “word of mouth” yaratabiliyorsa başka ne ister ki?

Üstelik, marka yüzü ‘mertebesine’ yükselen bu kişiler, zaten hayranlık ve saygı uyandıran isimler. Modayı Iris Apfel-kate-spade-spring-2015en yakından takip eden kitleye mensup olmasalar bile, belli bir stilleri var. Ki bence bu her sezon değişen trendleri harfi harfine takip etmeye kıyasla, bu çok daha kıymetli. Hatta Iris Apfel’in genç bir bayan olarak moda sektöründe ilk çalışmaya başladığı senelerde, beraber çalıştığı Frieda Loehmann (Loehmann’s isimli mağaza zincirinin kurucusu) onu kenara çekip şöyle demişti; “Güzel bir kadın değilsin. Hiçbir zaman olmayacaksın. Ama önemli değil. Çünkü sende çok daha kıymetli bir şey var. Stil sahibisin.”

Bu kişilerin tercih edilişinin bir başka sebebi, senelerdir biriktirdikleri, jenerasyonlara yayılan, kocaman bir hayran kitlelerinin olması. Dolayısıyla sadece objektif karşısında ‘durarak’ bile markaya birçok yaş grubundan ilgi yönlendirecek kapasitedeler. Şöhreti sindirmiş, kendileriyle barışık, net, kaliteli tarzlarının moda evine katacağı pozitif vasıflar da cabası.

katespade-apfel-klossModa, aynı anda çok farklı tarz ve yaştaki kişiye konuşan evrensel bir dil. Markaların yaşı ilerlemiş mankenler aracılığı ile yaptığı iletişimin, DNA’larına ‘zamansız olma’ sıfatını da eklediğini düşünüyorum. İşte tam bu sebeplerden dolayı, gördüğümüz örnekler bence işin sadece başlangıç kısmı. Önümüzdeki sezonlarda, daha birçok marka “ille de genç olsun” kuralını bozup olgun ünlüleri karşımıza çıkartacaktır. Hatta Türk markalarının da bu trende hızlıca ayak uydurması beklediğim bir hamle. Türkan Şoray, Betül Mardin veya Muazzez İlmiye Çığ ile yapılan bir çalışma mesela… Hoş olmaz mı?

What do you think?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

No Comments Yet.