Bir Oyuncak Bebek Tasarlasam, Tree Change Dolls’a Benzesin İsterdim

Begüm By Begüm2 Comments4 min read191 views

Kızım iki yaşına yaklaşıyor. Çıngırak ve dönenceyi bırakalı uzun zaman oldu. Şimdi resimli kitaplar, evcilik eşyaları, tree-change-dolls-swingoyuncak bebekler moda. Ve onunla birlikte oyuncakçılara her adım atışımda daha iyi farkına varıyorum ki, oyuncak seçmek zor zanaat! Alacağım şey güzel mesajlar versin, öğretici olsun, eğlendirsin ve uzun süre tercih edilsin istiyorum.Evet farkındayım, zor bir kombinasyon! Ama dünyaya bu dileğimle ilgili çok içten sinyaller yollamış olmalıyım ki, ‘tutturulan’ bir oyuncak bebeğe itiraz edişimin hemen ardından, dünyanın en sempatik bebeği karşıma çıktı. İnternette tesadüfen tıkladığım bir sayfada, kızım için hayallerimdeki bebek beliriverdi. Hem de ağaçların ortasında, lastikten yapılma bir salıncağın üzerinde, en masum haliyle, gülümseyerek…

Avusturalyalı Sonia Singh’in yarattığı “Tree Change Dolls”’dan böylece haberdar oldum. Kendisi de bir kız annesi olan ve çocukken bebeklerle oynamayı çok sevdiğini belirten Sonia’nın macerası ikinci el dükkanlarından oyutree-change-dolls-beforeafter2ncak bebek satın alarak başladı. Sonia, bacağı eksik, yüzü karalanmış, kolu kopmuş… bebekleri evine getirip birer birer bakıma aldı. Başlangıç noktası genelde kullanılmış Bratz bebekleri oldu. Onları temizledi. Kollarını, bacaklarını hamurdan yaptığı protezlerle yeniledi. Dudak ve gözlerindeki makyajı tamamen silip yüz hatlarını yeniden belirledi. Saçlarını kesti, taradı, tokalarla topladı. tree-change-dolls-before-afterTopuklu ayakkabıya uygun şekil verilmiş ayaklarını, yere dümdüz basan ayak ve ayakkabılar ile değiştirdi. Annesinin ördüğü kıyafetler ile onları teker teker süsledi ve evinin bahçesine çıkarıp fotoğraflarını çekti. İnternette paylaştığı birkaç fotoğraf, birkaç ay içerisinde Tree Change Dolls’un bir fenomene dönüşmesine yetti. Aşağıdaki video’dan Sonia Singh’ın yarattığı markanın hikayesini ve bebeklerin değişim macerasını izleyebilirsiniz. Benim üzerinde asıl durmak istediğim nokta ise, yoğun istek üzerine E-Bay ve Etsy üzerinden satılmaya başlayan Tree Change Dolls’un neden böylesine ‘moda’ olduğu.

Bir defa sonuç ortada. Bu bebekler daha fotoğraftan bakıldığında bile, insanda iyi hisler uyandırıyorlar. Çocuklara pazarlanan birçok bebekten farklı olarak, masumiyetlerini kaybetmemiş, natürel bir güzellikleri var. Sanki parkta her gün gördüğüm çocukların oyuncak bebeğe dönüşmüş halleri gibi… Bu sebeple, çocukların Tree Change Dolls’u, diğer oyuncak bebeklere kıyasla (ki ben bir Barbie hayranıyım) kendilerine daha yakın bulduklarına eminim.tree-change-dolls-ontree

Bence, Sonia Singh’ın yarattığı bebekler kadınlar için ‘biçilen’ güzellik kavramını da nefis bir şekilde etkiliyor. ‘Güzel’ olan seksapeli yüksek olan demek değildir. ‘Güzel’, abartılı olan anlamına gelmez. Güzel olan, natürel olandır. Kişiye yakışandır. Kişinin başkalarına özenmeden, kendi gibi olduğunda iyi hissetmesidir. İşte Sonia tasarımları ile bu kavramlarının altını çiziyor. Modern dünyada yetişen bir kız çocuğuna verilebilecek ne faydalı bir mesaj!

Singh, “Ben sadece kendi çocukluğumda oynadığım bebeklere benzer oyuncaklar yaratmak istedim. Amacım bir beyan yapmak değildi” dese de, şu anda revaçta olan ‘doğal güzellik’ ve ‘vintage’ trendlerine yaptığı katkı yadsınamaz. Satışta olan bir yüz kremi markası da olsa, bir saat de, bir oyuncak bebek de durum aynı. Oyuncağı çocuklar beğeniyor olabilir. Ancak hisleri ve bakış açısı bulunduğu çevrede yoğrulup son kararı veren ve bebeği alan yine anneler. Annelerin kalbine dokunmak, çocuklarınki kadar önemli.

Bence Tree Change Dolls, sosyal medyanın gücünü git gide daha şiddetli hissettiğimiz bu dönemde, doğru ürün ve marka kodları bir araya geldiği zaman, markaların ne kadar çabuk yayılabileceğine de harika bir örnek.

tree-change-dolls-sonia-singhÜstelik Tree Change Dolls’un bu masum duruşuna rağmen, lüks tüketim ürünü kodları taşıdığını da düşünüyorum. Bir defa işin içinde el emeği var. Sonra, her bebekten sadece bir tane yaratılıyor. Kıyafetler, aksesuarlar her bebek için özel olarak tasarlanıyor. Yani, bu bir tür sanat… Ayrıca, Tree Change Dolls’a almak istediğiniz her an ulaşamıyorsunuz. Beklemeniz gerek. Zira Sonia her ay en fazla 20 adet oyuncak bebek üretebiliyor. Lüks tüketim sektörünün tasarım süreçlerinde artık sıklıkla görmeye başladığımız geri dönüşüm konsepti, Tree Change Dolls projesinin temelini oluşturuyor. Ve bir çok özel üretim üründe olduğu gibi, her bir Tree Change Doll’un satışından elde edilen gelirin bir kısmı (%20’si), bir sosyal sorumluluk projesine (Women’s Development Agency) aktarılıyor.

İşte tüm bu sebeplerle, modern dünyanın yetiştirdiği bir anne olarak, Tree Change Dolls’un peşine düştüm. Hem projenin içerdiği mesajlara hem de sonucunda ortaya çıkan ürünün tatlılığına hayran kalarak!

What do you think?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

2 Comments