Bottega Veneta’nın Sesine Kulak Ver Tokyo!
Geçtiğimiz günlerde Bottega Veneta’nın kreatif direktörü Tomas Maier farklı bir kampanyayla karşımıza çıktı. Farklı çünkü, bahsettiğim marka için tasarlanan bir imaj veya satış kampanyası değil. Hatta konu Bottega Veneta’dan öte İtalya ile bile direk bağlantılı değil! Maier’in yaptığı çalışma Tokyo’da bulunan Okura Oteli için. 2015 senesinde renovasyona girecek otelin, bu proje ile ruhunu kaybedeceğinden endişelenen kreatif direktör, sosyal medya aracılığıyla sesini yetkililere duyurmaya kararlı.
Okura, Tokyo’daki ikonik otellerden bir tanesi. Tomas Maier’in ise kişisel olarak en sevdiği… Yapımı 1962’de tamamlanan otel savaş sonrası dönem mimarisini yansıtıyor. Tokyo 2020 Olimpiyatları’na hazırlanmak amacı ile, var olan otel yıkılıp yerine yeni ve daha büyük bir Okura inşa etmek isteniyor. Bottega Veneta ise bu karara karşı çıkmak için oteli seven herkesi Instagram’da buluşmaya davet ediyor. Kişiler Okura Oteli’nde çektikleri bir fotoğrafı Instagram üzeriden #mymomentatokura etiketi ile paylaşıyorlar. Lüks İtalyan markası ise kampanyayı kendi kanallarından destekliyor. Burada amaçlanan tabi ki fotoğraflar aracılığı ile duygulara dokunmak. Okura’da geçirilen zamanın yarattığı ‘hissi’ markayı sevenlere anımsatmak. Otelin ne kadar sevildiğini hafızalarda tazelemek. Ve nihayetinde, otelin olduğu gibi korunması gerektiğini savunan bir kamuoyu oluşturmak. Peki sizce neden İtalya’nın lüks tüketim markası, Tokyo’daki bir oteli savunmaya soyunmuş olabilir?
Bottega Veneta’nın bu sorumluluğu almayı kendine görev bilmesinin altında Tomas Maier’ın vizyonu yatıyor. Verilen desteğin sebebini net olarak anlayabilmek için Bottega’nın tarihinden biraz bahsetmem gerek. Bottega Veneta 1966’da kuruldu. Kaliteli el işçiliği sayesinde kısa sürede peşinden koşulan bir marka haline geldi. Ancak geçen yıllar markanın değerini eritti. Günün trendlerine yenik düşen Bottega Veneta 1990’ların sonlarında yolunu kaybetmiş, hatırlanmayan bir markaya dönüştü. 2001’de Gucci Group tarafından satın alınması Bottega Veneta’nın dönüm noktası oldu. Satın alma sonrası, Tomas Maier markanın kreatif direktörlüğüne getirildi. Markayı köklerine geri döndüren Maier, ürünlerdeki el işçiliğini yeniden ön plana çıkartıp bunu modern tasarımlarla birleştirdi. Gucci Group’un finansal desteğiyle de beslenen Bottega böylece yeniden parlamaya başladı.
Okura özelinde Tomas Maier’ı endişelendiren de renovasyon sebebiyle otelin modern Japon mimarisini sembolize eden kimliğini yitireceği. Yani yenileme çalışmasının, binaya kimlik kazandıran el emeği dokunuşları sileceği… Tomas Maier bu kampanya için hazırladığı video’da şehirlere ‘ruh’ katan binaların, tapınaklar veya tarihi eserler gibi korunmadığını vurguluyor. Hayatımızı güzelleştiren ve kültürümüzü şekillendiren bu eşsiz binaların, ekonomik kaygılar adına yok olmaması için çabalamamız gerektiğini belirtiyor. Çünkü eğer renovasyon durdurulamazsa, mimarisi değişen Okura’nın misafirlerine sunduğu ‘his’ de tamamen farklılaşacak. Bu da, yıllarca biriktirilen marka değerinin bir çırpıda yok olması demek.
Bu kampanya ile ayrı sektörlere ait iki markanın nasıl ortak paydada buluştuğunu gözlemliyoruz. Bir otel de aynı bir moda evi gibi köklerinden beslenerek ve özündeki el işçiliğini yüceltip koruyarak yarınlara aktarılıyor. Tomas Maier de marka konusunda tam bu değerlere olan inancı sebebi ile Okura’ya yardım elini uzatıyor.
Zeynep Fidan Soysal
Aralık 22, 2014Cok enteresan ve etkileyici.. Tomas MAier e destek olmak gerek. Yillarin mirasi bir anca gunumuz zevkleri ugruna degistirilmemeli..