Markalar Neden Logo Değiştirmeye Merak Saldılar?
Burberry, Celine veya Balmain ile dikkatinizi çekmediyse bile Zara ile mutlaka çekmiştir. Sanki markalar arası (özellikle de giyim markaları) bir logo değiştirme yarışmasının tam ortasına düşmüş gibiyiz. Zara’nın sosyal medyada mağdur kaldığı alaycı yaklaşımlara bakarak yeni logosunun pek de olumlu karşılanmadığını söylesek de bu sonucu değiştirmiyor. Markalar harıl harıl logolarının üzerinde oynuyor! Peki markanın yarattığı hissiyatın önemli bir bölümünü üstlenen logo, trendler değişse, koleksiyonlar başkalaşsa da uzun yıllar varlığını aynen devam ettirmez miydi? Ne oldu da markalar logo değişimine merak saldı?
Değnek Kreatif Direktörün Elinde
Kısa geçmişi bir hatırlayalım. Yves Saint Laurent’in 2012’deki kabuk değişiminden sorumlu kreatif direktörü Hedi Slimane marka adına çok cesur bir adımı da logo kulvarında atmıştı. Markanın isminden “Yves” kısmını kaldıran Slimane, logoyu da buna göre yeniden düzenletti. Markanın içine girdiği büyük değişim logosuyla da bütünlük kazandı.
2017’de Raf Simons Amerikan rüyasının kadim markası Calvin Klein’ın kreatif direktörülüğünü üstlendiğinde ilk işleme koyduklarından bir tanesi markanın logosunu tazelemek idi. Benzer şekilde Diane Von Furstenberg de logosunu değiştirmişti… Onları takiben 2018’de Balenciaga’nın kreatif direktörülük koltuğuna oturan Demna Gvasalia moda evinin logosunu yeniden tasarlattı. Buradaki patern’i görebiliyorsunuz değil mi? Hadi bir örnek daha vereyim. 2018’de Celine’e transfer olan Hedi Slimane bu sefer de Celine logosunda değişiklik yaptı. E harfinin üzerindeki aksan kalktı, harfler kalınlaştı.
Kreatif direkörler markanın stiline, duruşuna, konuştuğu tona yön verirken logoyu da bunun içerisine dahil etmek istiyorlar. Bu değişimi markaya kattıkları kişisel bir imza niteliğinde görüyorlar. Tümü değil. Ama bunu isteyen kreatif direktör sayısında artış olduğu kesin. Her kreatif direktör değişimi ile birlikte marka da onunla birlikte evrim geçirmek zorunda mı (örneğin 2017’de büyük yankılar uyandırarak Calvin Klein’a geçen Raf Simons markadan çoktan ayrıldı) sorusu bir kenarda duradursun, logo özelindeki değişimin salt bu olguya bağlanmaması gerekir diye düşünüyorum.
…………..
Makalenin tümünü okumak için lütfen buraya tıklayınız.