Seyahat Halindeki Lüks Müşterisinin Tırmanan “Gizli” Masrafı Ne?

Begüm By Begüm0 Comments3 min read83 views

En uygun saatlerdeki uçakların en iyi koltuklarında seyahat ediyorlar. Şehrin en güzel noktasını mesken tutmuş lüks otellerde konaklıyorlar. Otellerin en konforlu odaları hep onlar için ayrılmış durumda. En şık restoranlarda, en pahalı içkiler eşliğinde yemeğe oturuyorlar. Lokal olanı seviyorlar. Gezdikleri yerleri ‘iliklerine’ kadar yaşayabilmek için oralardaki lokal deneyimlere tonla para akıtıyorlar. Çok alışveriş yapıyorlar. Hatta bazen yanlarında getirdikleri valizler yetmeyebiliyor. Seyahatlerinden içini doldurdukları ek valizler ile dönüyorlar… Lüks tüketim müşterisinden bahsediyorum. Onların seyahatlerindeki yolculuk, konaklama, yeme-içme ve alıveriş masraflarının yüksekliği zaten aşikar. phuketAncak son zamanlarda bu kitle için katlanarak artan bir masraf kalemi daha var…

Lüks tüketim müşterisi seyahat dönüşlerinde, seyahatteyken kullandığı internete karşılık muazzam bir roaming faturası ödüyor! Üstelik bu ‘gizli’ masraf kalemi, diğer her şeyi arkasında bırakan bir ivmeyle arttıkça artıyor!

Geçtiğimiz aylarda The Business Connectivity Cost Index, seyahat halindeki kişilerin internete bağlanmak için harcadığı yıllık toplam tutarı $1.33 milyar olarak açıkladı. Avrupalı seyahat tutkunlarının sadece bu uğurda harcadıkları aylık miktar ise dönem dönem $2.130’a kadar yükselebiliyor. Telekom şirketlerine ödenen bu müthiş tutarların ardında ise elbet dünyayı kasıp kavuran sosyal medya devrimi var.

Close up of hands Female mobile phone Paris message sms e-mail

Çünkü günümüz dünyasında seyahatten alınan keyif, o keyif anı internette paylaşılmadıkça tam olamıyor! Gezdiğin Machu Picchu harabelerinde bir selfie çekip Instagram’da paylaşmadıktan, Bali’de gün batımını fotoğraflayıp o anda tattığın hissi tüm arkadaşlarına
ulaştıramadıktan sonra oralara kadar gitmişsin neye yarar??! Bugünün dinamikleri tam olarak bu şekilde işliyor… E otellerde internet var diyeceksiniz. Wi-fi’a bağlanarak bu masraftan kolayca kurtulabilinir. Ama işte otele kadar kim bekleyecek? Önemli olan resmi çektiğin anda, daha o his senin içindeyken herkesle paylaşabilmek… İşte bu nedenle lüks tüketim müşterisi beklemiyor. Roaming Overlooking-Machu-Picchu-1300x400-e1434867847530tuşunu aktive ediveriyor! Sonra gelsin datalar, gitsin paralar…

Üstelik anı paylaşma sevdası olayın sadece bir kısmı. Lüks tüketim müşterisi seyahat halindeyken ülkesindeki günlük yaşamdan, gelişmelerden, dedikodulardan, haberlerden, arkadaşlarının ne yaptığı nasıl hissettiği gibi detaylardan da uzak kalmak istemiyor. İletişimin kopmaması için ise internet en büyük ‘ihtiyaç’ olarak beliriveriyor.

Tüm bu saydığım faktörler aklıma kişilerin seyahat alışkanlıkları ile ilgili araştırmalar yapan CWT Solutions Group isimli danışmanlık şirketinin analizini getiriyor. Zira, seyahat esnasında kişilere en çok stres hissettiren durumları araştırıp raporlayan CWT, listenin ikinci sırasına “internet bulamama durumu”’na yer vermiş. Listenin başında ise hala “ya valizlerim çıkmazsa” sendromu var.

FullSizeRender (4)Aslında geçtiğimiz seneler Telekom alanında yapılan yatırım ve geliştirmeler sayesinde roaming ücretlerinde ciddi düşüşler de getirdi. Ancak seyahat eden tüketicinin günün her anında hızlı internet için büyük bir iştahla artan talebi, söz konusu ‘gizli’ masraf kaleminin yakın zamanda kısılmayacağına işaret ediyor. En azından bu okkalı ücreti canı acımadan ödeyebilen lüks tüketim müşterileri için…

What do you think?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

No Comments Yet.