Aldığınız Ürünü Aslında Siz Seçmiyorsunuz. Farkında Değilsiniz!

Begüm By Begüm0 Comments2 min read41 views

Bir kazak almak üzere internete bağlanıyorsunuz. Aklınızdaki markanın sitesine tıklıyorsunuz. Karşınıza seçenekler çıkıyor. İnceliyor, inceliyorsunuz. Yanda, bir sekme daha açıp bir başka markadan da beğendiğiniz ürünlere bakıyorsunuz. Fiyat karşılaştırması, model karşılaştırması, renk seçimi derken sonunda ürünü sepete atıp ödeme adımına geçiyorsunuz. Birkaç dakika sonra siparişiniz tamamlanıyor. Ekranda “İşleminiz başarıyla tamamlandı” ibaresi. Alışverişi bitiriyorsunuz. Değil mi?

Aslında o iş pek öyle olmuyor. En azından pazarlamanın yeni oyun alanlarında olmuyor. Ürünü alıyorsunuz almasına da seçen aslında siz değilsiniz. Seçim için bir ‘üst akıl’ sizi belirgin biçimde yönlendiriyor. Yapay zekanın ekseninde geziniyorsunuz. Farkında değilsiniz. Günün sonunda siz sadece seçtiğinizi sanıyorsunuz

İnsanın tarttığı, ölçtüğü, karar verdiği organ beyin nihayetinde. Seçimimize o yön veriyor. Peki ya birisi beynimize yön verirse? Beynin nasıl işlediğini anlayıp oyunu ona göre kurarsa? Veya daha önceki kararlarınızı baz alıp oradan hareketle bir strateji oluşturursa? Sonucu pek tabi etkileyebilir. İşte pazarlama dünyasının da son birkaç senedir harıl harıl yapmaya uğraştığı tam olarak bu. Hatta bu uğurda kurulan start-up’lara her geçen gün bir yenisi ekleniyor.

Yapay zekanın efektif kullanımı satış ihtimalini yükseltiyor

Türkiye çıkışlı Insider mesela… Altı pırıl pırıl gencin kurduğu müthiş bir sistem. Yaptığı iş özetle şu: sizin internetteki davranışlarınızı datasındaki diğer milyonlar ile karşılaştırıp bir sonraki alışverişinizde sizin adınıza tahminde bulunmak. Yukarıdaki kazak örneğine dönersek, çizgili kazak seven benim karşıma çizgili kazak, desenli kazak seven kardeşimin karşınıza desenli kazak çıkarmak. Böylece müşterinin satın alma ihtimalini yükseltmek. Insider bugün Hyundai, Singapore Airlines, New Balance, Uniqlo gibi markalarla çalışıyor.

Bir diğer örnek New York’lu alışveriş sitesi Choosy (www.getchoosy.com). Yapay zeka ile kişilerin internette göz gezdirmiş oldukları görselleri gruplayarak yola çıkıyorlar.  Bu görsellerde öne çıkan trendleri saptayarak ürün gamlarını ona göre şekillendiriyorlar. İçeriye bu trendler doğrultusunda kıyafetler stokluyorlar. Tabi ki alışveriş ihtimalini de yükseltmiş oluyorlar. Edited ise (www.edited.comsosyal medyadaki beğeniler ile popüler blogger’ların tavsiyelerini kümüle halde analiz edip bir sonraki senenin trendleri ile ilgili tahmin yürütebiliyor.Bir sonraki sene kiremit rengi pantolon mu moda olacak, yarasa kollu kazak mı önceden kestirebiliyor.

………. Makalenin tümünü okumak için lütfen buraya tıklayın.

What do you think?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

No Comments Yet.