Tarihe Sahip Çıkmak

Begüm By Begüm0 Comments2 min read18 views

130 senelik tarihi ile Bvlgari, kuşkusuz ki İtalya için mücevherleri gibi kıymetli bir marka. Ancak, markanın köklerini besleyen, kimliğini şekillendiren, markayı geliştiren değerlerin tümünü içeren ‘İtalya’ da Bvlgari için aynı derecede kıymetli. İşte bu yüzdendir ki Bvlgari, Roma’nın ünlü İspanyol Merdivenleri’nin restorasyonu için geçtiğimiz aylarda kollarını sıvadı.spanish-steps

18.yy’da Barok stilinde yapılan ve 136 merdivenden oluşan ikonik alanın restorasyonu 1.5 milyon Euro’ya mal olacak. Roma’ya gelen her turistin mutlaka adım attığı İspanyol Merdivenleri birleştiği Via dei Condotti caddesi sebebi ile de Bvlgari için farklı bir önem taşıyor. Bvlgari’nin bu cadde üzerinde 1905 senesinde açtığı mağaza hala lokomotif niteliğinde.

İspanyol Merdivenleri’nin renovasyonu elbette ki lüks mücevher markasının Roma şehrine karşı saygı duruşu olarak açıklanabilir. Bu şekilde bir sosyal hizmete soyunmak hem İtalyan kültürüne hem de Roma’yı seven herkese cömertçe bir katkı olarak yorumlanabilir. Ancak İspanyol Merdivenleri ile yan yana durmanın markaya yukarıda yazdıklarımdan fazla getirisi olduğunu düşünüyorum.

Bvlgari’nin DNA’sında, renkli taşlarından yansıyarak parlayan İtalyan ‘dolce vita’ hissi, tam da Romalı İspanyol merdivenlerini arka fon olarak kullanır nitelikte. Başka bir deyişle, lüksün, gösterişin, İtalyan olmanın harmanlandığı Bvlgari marka kimliği, bu karar ile, özünü oluşturan tarihsel değerlerin bütününe de bir defa daha kucak açıyor. Onları yüceltirken, markasının İtalyan kültürüyle bağını kuvvetlendiriyor. Üstelik bu tip bir çalışma, bir ülkenin tarihsel ve toplumsal değerlerine direk dokunduğu için etkisi global arenada çok daha hızlı yayılıyor.

bvlgari-rome-spanishsteps

Not: Tarihine sahip çıkıp benzer şekilde bir sorumluluk çalışması altına imza atan tek firma Bvlgari değil elbette. Fendi, Roma’nın ünlü Trevi Çeşmesi’nin restorasyonunu üstlenmiş durumda. Tod’s Roma’daki kolezyum restorasyonuna katkı sağlıyor. Dior ise Versailles’ daki Queen’s House’ın (Marie Antoinette’in evi) düzenlenmesine sponsor. Türkiye’de benzer bir çalışma seneler önce Gilan tarafından gerçekleşmişti. Gilan, Topkapı Sarayı Müzesi’ndeki hazine dairesi restore edilmesini üstlenmişti.

What do you think?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

No Comments Yet.