Yine Yeniden Kravat Klipsi

Begüm By Begüm0 Comments3 min read25 views

Küçüklük hatıralarınızın bir yerinde mutlaka yer etmiştir bu ürün. Ya babanızın, ya dedenizin kravatına iliştirilmiş, ışıldayan, şık, muntazam hatlı bir kravat klipsi… Hatta o dönem erkeklerin kullandığı en popüler aksesuardı kendisi. Kol düğmesinden de öte… Her kıyafette yer bulurdu bir kere. Bir dönem yoğun olarak kullanılıp sonra tarihin derinliğine kaldırılan diğer objeler gibi kravat iğneleri de sonraları günlük yaşam sahnesinden silindi. Tıpkı 80’lerde kadınların vazgeçilmezi vatkalar gibi… Arkasındaki gümüş detaylar ile süslenme masalarının üzerine yer bulan fırça ve el aynası setleri gibi… Ama gün döndü, jenerasyonlar değişti kravat iğneleri geri geldi! Hem de müthiş bir kararlıkla.

tiebar-dandyKravat iğnelerinin moda sahnesine ilk çıkışları 1920’lere denk geliyor. İçinde bulunduğumuz döneme kıyasla o zamanlar erkeklerin çok daha az aksesuar şansı varken kravat iğneleri kıyafeti bir tık yukarı taşımanın vazgeçilmez yöntemlerinden biriydi. Aktörler, şarkıcılar, iş adamları ve dünya liderlerinin giyiminde bu parça mutlaka yer alırdı. Bugün ise kravat iğnesi daha çok “dandy” akımını bellemiş şehirli erkeklerin tercihi. Aslına bakarsanız bu parça, erkek modasındaki “Accessorization” (aksesuarlaşma) trendinin en son yolcusu.

1920’ler ve sonra bu ürünün yeniden popüler olduğu 1960-1970’ler Wooden-Magnetic-Tie-Barbandında (demek ki kravat iğnesinin bundan sonraki altın çağı 2050’ler olabilir) kravat iğnesi bir lüks detay olarak konumlanırdı. Kravat iğnesini koleksiyonlarına katanlar daha çok Cartier gibi mücevher markalarıydı. Şimdilerde ise bu parça günün modasına ait şıklaştırıcı bir detay olarak algılanıyor. Kravat iğneleri Louis Vuitton ve Hugo Boss gibi üst segment markaların elinde şekillenirken, Tateossian, Urban Boulder gibi erkek modasına daha uygun fiyatlı ürünlerle dahil olan aksesuar markaları tarafından da satışa sunuluyor. Üstelik pirinç ve gümüş tasarımlar dışında renkli taşlar, ahşap detaylar da artık kravat iğnelerinde sıkça kullanılıyor. Çünkü bugün kravat iğnesini tercih edenler 1970’lerde gençliğini yaşayanlardan ziyade 70 ve sonrası doğumlular. Yani zaman içinde adaptasyona uğrayanlar arasında ürünün tasarımı kadar kullanıcı kitlesi de var.

tiebar-blackPeki baki olan ne? Baki olan bu aksesuarın taşıdığı değer. Ben kıyafetlerinde kravat iğnesi detayına yer veren erkekleri hep centilmen bulmuşumdur. Kadın ruhundan anlayan, kendine özen gösteren, nazik, beyefendi erkekler… Kravat iğnelerinin sembolize ettiği sıfatlar bana göre ilelebet bundan ibaret. Katılır mısınız?

Ben etrafımda yavaş yavaş kravat klipsi kullanmaya başlayan erkekler tespit etmeye başladım bile. Ya da algıda seçicilik mi dersiniz? :) Görünen o ki, önümüzdeki dönemlerde bu aksesuara duyulan ilgi artacak. Dizi karakterlerinin kravatlarına bu detay iliştirilecek. Sokak modasına yön veren kanaat liderleri en cool iğneyi bulup BRICK-TIE-BAR-MODEL-3üzerlerine ekleyecek. Ve tabi ki artan talebe paralel olarak, bir çok moda markası raflarda kol düğmelerinin yanına kravat iğnesi modellerini de yerleştirecek.

Şimdi yılbaşı da yaklaşıyorken, erkek giyiminde son trend nedir merak ederseniz dedim… Her markayı kravat iğneleri basmadan… Zara Man kravat iğneleri yapıp kasa etrafında bol bol bulundurmadan… Sevdiğinize bir tane hediye edip, trendi ilk yakalayanlardan olmak isterseniz, aklınızda bulunsun.

 

What do you think?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

No Comments Yet.