Marketing Türkiye- Alışverişin Kalesi AVM’lerin Tahtı Sallanıyor…

Begüm By Begüm0 Comments2 min read9 views

En son ne zaman bir alışveriş merkezine gittiniz? Ben geçen hafta gittim. Hem de 3 günde 4 defa! Market alışverişi yapmak, bir doğumgünü partisine çocuğumu götürmek, okuldan sipariş edilen ayakkabıyı bulmak, arkadaşıma ev hediyesi almak için gittim. Her seferinde keyif almadan, oradaki zamanı vakit kaybı görerek… Üstelik her seferinde ekstra yorgun çıktım. İçerideki uğultu, ışıklandırma ve sirküle eden boğuk hava sebebiyle…

Türkiye’de yaşayan şehirli her kimsenin hayatında AVM gerçeği var. Alışveriş etmek için var. Sinemaya gitmek için var. Bir kahve molası vermek için var. Terziye uğramak, kuru temizliyiciden giysi almak, akşam yemeği yemek, fön çektirmek veya çocukları oyuncaklara götürmek için var. Hiç biri olmadı arkadaşlarla ya da tek başına ‘takılmak’ için var. Çocuklar için ev ve okul dışında vakit geçirmenin üçüncü adresine dönüştüğü için var. Ancak asıl sorulması gereken şu, var da AVM’ler ne kadar seviliyorlar? Cazibelerini hiç mi yitirmediler? Gelecek nesillerce aynı şekilde mi kabul görecekler?

Parıltısını Kaybedenler Kulübü

Zira dünyanın farklı ülkelerinde yapılan tüm trend araştırmaları alışveriş merkezlerinin geleceğinin pek de parlak olmadığını ortaya koyuyor. Hatta hava muhalefeti nedeni ile (aşırı soğuk veya aşırı sıcak bölgeler) alışverişlerini iç mekanlarda yapmak durumunda olan ülkelerde bile gidişat aynı. Ancak Türkiye gibi AVM’ye doymayan ülkeler için durum daha bir ürkütücü olsa gerek.

Türkiye’nin bu sene sonuna kadar 410. alışveriş merkezini açması planlanıyor. 2005’te bu rakam 106 idi. Sadece ülkemiz için konuşmak gerekirse, çarşıya çıkmak deyiminin yerini epeydir “Bir Akmerkez’e gidip geliyorum”’lar almıştı. Üstelik arzın delicesine artışı sadece tüketici davranışlarını değiştirmekle kalmadı. Aynı zamanda geleneksel iş yapış modellerini de kökten değiştirmeye başladı. Manavlar süpermarketlerin sebze-meyve bölümüne, züccaciyeciler yapı market ile ev dekorasyon ürünleri satan dev markalara, kırtasiyeler zincir kitapçılara yenik düştü. Esnaf sayısı süratle azaldı. Hatta son yirmi yılda esnaf sayısında en fazla düşüş yaşayan şehirler, en çok AVM açılanlar ile birebir aynı; İstanbul, Ankara ve İzmir. Dönen kira tartışmaları ile sadece İstanbul Levent-Maslak-Şişli üçgeninde konumlanan 10 adet alışveriş merkezinin neye gerek olduğu konusu bir kenara dursun biz asıl sorumuza dönelim; AVM’lerin geleceğinin ne olacağı…

Makalenin tamamını okumak için https://www.marketingturkiye.com.tr/haberler/alisverisin-kalesi-avmlerin-tahti-sarsiliyor/

What do you think?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

No Comments Yet.