Bentley- Vertu Ortak Yapım Telefona Kimin İhtiyacı Var

Begüm By Begüm0 Comments4 min read46 views

Evet biliyorum; herhangi bir lüks tüketim ürünü ‘ihtiyaç’ dolayısı ile satın alınmıyor. Evet haklısınız, bu birliktelik merak uyandırıyor. Katılıyorum, marka algısı olarak bakıldığında Vertu ve Bentley birbiriyle son derece uyumlu. Ama olmadı mı olmuyor! Bentley dokunuşlu Vertu marka cep telefonları bence satış arttıran sonuçlar doğurmayacak.

Başa sarıyorum. Geçtiğimiz ay, Vertu yeni bir işbirliğine imza attı. Bentley ile bir araya gelen lüks cep telefonu markası, ‘Vertu for Bentley’ isimli ürününü piyasaya çıkarttı. Bu özel tasarım telefon, oldukça maskülen deri detaylarla süslü. Diğer Vertu marka telefonlar gibi yapımında titanyum kullanılmış. Telefon Android işletim sistemi üzerinden çalışıyor. 13 megapiksel arka kameraya sahip (Ipone6’nın arka kamerası 8 megapiksel). Telefonda ayrıca bir kişisel hizmet programı yüklü. Şöyle ki, 24 saat aktif olan bu sistem kullanıcılarına ayrıcalıklı rezervasyon, dünya çapında istenilen konuda asistanlık gibi ‘paranın satın alamayacağı’ servisler sunmayı vaat ediyor. Bu özel telefonun fiyatı ise yaklaşık $17.100. Yani aşağı yukarı bir Iphone6’nın 20 katı kadar!Vertu-Bentley-ad

Bentley, ultra lüks araba markaları düşünüldüğünde, kesinlikle akla gelecek ilk isimlerden bir tanesi. Vertu ile yan yana koymak için son derece iyi bir seçim. Ancak bu tip işbirliklerinde ‘ev sahibi’ marka mutlaka diğerinin müşteri gücünden faydalanmak da ister. Businessweek’ten aldığım bilgiye göre, Bentley 2013 senesi içinde dünya çapında toplam 10.210 araç satmış. Bu rakam ise, 95 yaşındaki firmanın ulaştığı en yüksek satış rakamı. Buradan hareketle, Vertu’nun ‘Vertu for Bentley’ markalı telefon ile sadece Bentley müşterilerini değil, Bentley hayali kuran ve o dünyaya dahil olmak isteyen, ‘daha az’ zengin erkekleri de hedef belirlediğini düşünüyorum.

Bununla birlikte Bentley marka bilinirliği çok yüksek bir firma. Keza müşteri sadakati de öyle. Bentley kullanmayı tercih eden bir kişi, sanıyorum ki telefonunu da herkesin rahatlıkla ulaşabildiği bir markadan farklı seçmek isteyecektir. Ve bunun için gerekli bedeli ödemeye de hazırdır… Ancak sizce bu kişinin (veya Bentley hayali kuran potansiyel müşterilerin) tercih edeceği cep telefonu markası Vertu mu olur? Açıkçası ben hiç emin değilim. ‘Vertu for Bentley’ her ne kadar özenle tasarlanmış olsa dahi, ürünün özellikle fiyatının karşılığı kadar yüksek bir değer taşıdığına inanmıyorum.

Göze hitap etmek, bugünün cep telefonlarının olmazsa olmazı. Artık estetik özelliklere teknolojik altyapının ardından akıl yorulmuyor. Markalar yeni bir cep telefonu tasarlarken, onun ilk görüşte beğenilmesini şart koşarak yola çıkıyorlar.  Burada Bentley dokunuşu ile Vertu’nun ürününe estetik bir artı değer katmış olduğu gerçek. Ancak tasarımını sürekli gelişen Samsung ve Apple gibi markalara kıyasla Vertu’nun estetik yaklaşımına bir bütün olarak bakıldığında, markayı ‘yeterince’ yenilikçi olarak algılamak güç. Üstelik günümüzde, cep telefonunu daha lüks hale getirmek için birçok alternatif elimizin altında. Apple ve Samsung gibi markalara ait cep telefonları markaları ‘giydikleri’ ile değerine değer katabiliyor. Lüks moda evleri çoktan bu işin bir parçası oldular bile. Moschino, Marc Jacobs, Karl Lagerfeld, Louis Vuitton, Kenzo…vb birçok marka cep telefonu kılıfı tasarlama yarışında. Haksız da sayılmazlar. Sonuçta, cep telefonu görünürlüğü en yüksek olan aksesuarlardan bir tanesi.

vertu-bentley-smartphoneKonu cep telefonu olunca bir diğer önemli nokta, kullanım kolaylığı. Samsung ve HTC gibi markaların da Adroid iletişim sistemi ile çalıştığını düşünürsek Vertu for Bentley’nin bu alanda da pek fark yarattığı söylenemez. Evet, arka kamerası 13 megapiksel ancak, güzel fotoğraf çekebilmek için Iphone6’nın öne çıkarttığı gibi ‘hızlı otomatik odaklanma’ özelliği de oldukça kritik. Üstelik, bir telefona bu kadar büyük yatırım yapabilen bir kişinin ayrıcalıklı rezervasyon gibi hizmetleri zaten alabilecek konumda olduğunu düşünüyorum. Yani bana göre bu hizmet, telefonu sattıracak kadar parlak bir ayrıcalık değil de telefonda ‘bulunması hoş’ bir özellik.

Bir lüks tüketim markası olarak Vertu’nun agresif satış hedefleri barındırmaması tabi ki anlaşılır. Financial Times’a göre, firma geçtiğimiz 10 sene içinde toplam 370.000 adet telefon satmış. Bu neredeyse Apple veya Samsung’un 1 günlük satış hacmi kadar…

‘Vertu for Bentley’ işbirliğindeki iki markanın imaj olarak birbirini pozitif etkileyeceği aşikar. Bu sonucu bir kenara ayırıyorum. Çünkü Vertu için Bentley gibi bir firmayla bir araya gelmekteki nihai amaç, ürününü kendine yakışır bir şekilde pazarlayarak daha fazla satış elde etmek. Ortaya çıkarılan ürün her ne kadar güzel özellikler barındırıp göze hitap etse de, belirlenen satış fiyatı ile, bu rekabetçi ortamda, işbirliğinin rakamlara beklenen kadar yansıyacağını sanmıyorum. Ama tabi ki sonucu bekleyip gözlemleyeceğiz…

 

 

 

 

What do you think?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

No Comments Yet.