Originel- Mart2016

Begüm By Begüm0 Comments3 min read12 views

Farkı ayrıntılar yaratır! Değişen lüks algısının yenin ‘küçük’ kahramanları kimler? Geçen senenin en büyük cirosunu yaratan Fendi’nin ponponları, Moschino’nun telefon kılıfları… ‘Tek başına anlamı olmayan ürünler’ başlığı altında devleşen bu yeni sektörle tanışın!

Makaleden Ufak Bir Alıntı:

“…………………… Karl Lagerfeld’in kumandanlığındaki Fendi’nin ellerinde şekillenen tüylü ponpon charm’lar geçtiğimiz seneye damgasını vurdu. Rengarenk ponponlar sadece Fendi modellerini süslemekle kalmadı; birçok farklı marka çantaya da iliştirildi. Bu charm’lar o denli tutuldu ki, birçok başka marka benzer kreasyonları envanterlerine kattı. Bunun üzerine Fendi trendi bir adım öteye taşıyarak “Karlito” ismini verdiği, Karl Lagerfeld’in silüetini betimleyen yeni bir charm üretti. Karlito’lar daha mağazalarda yerini almadan ön siparişlerle tükendi. Benzer şekilde pop kültüründen nasibini alan Moschino’nun lanse ettiği patates kızartması ve sprey cam silici formundaki telefon kılıfları yok sattı. Hatta Net-a-Porter bir röportajında bu patates kızartmalı kılıftan art arda üç parti ısmarlamak zorunda kaldıklarını, siteye giren her kılıfın o anda satıldığını anlattı. Burberry’nin oyuncak ayısı, Anya Hindmarch’ın çıkartmaları, Marc Jacobs imzalı rengarenk telefon koruyucuları hep bu amaca hizmet etti.

Bu ürünler o kadar popüler oldu ki, kendini ‘ulaşılabilir lüks’ olarak konumlayan Furla ve Michael Kors gibi markalar da bu alana göz dikti. Michael Kors’un 2015 yılını hedeflerini aşan bir karlılıkla kapatmasının ardında, bu sene peynir ekmek gibi sattığı çantalarının yanı sıra minyatür aksesuarlarının payı da büyük oldu. Araştırma firması Euromonitor’ın verilerine göre küçük aksesuarları içeren bu kategori 2014’ten 2015’e %5.3’lük bir artışla $5.7 milyara ulaştı. Kategorinin 2020 senesinde ise $7.5 milyar olması bekleniyor.

       moschino-cell     Bu artışın nedenine gelince, durum entry-level products resmiyle oldukça paralel. Bu ürününler markanın envanterine kıyasla uygun fiyatlı olduklarından çok daha rahat alınıyorlar. Yani tüketici için, lüks marka ile tanışmanın en ekonomik yollarından biri bu tip ürünleri almak. Örneğin alacağınız bir Karlito, size Fendi dünyasının kapılarını ardına kadar açıyor. Size Fendi dünyasına bir aidiyet bileti çıkartıyor. Eğer markayla ilişkiniz zaten varsa, bu bağı pekiştiriyor. Üstelik bahsettiklerimiz çok geniş kitlelere hitap edebilecek kapasitede ürünler. Yaş, kilo, boy ayrımı yok. Hatta birçok marka bu ürünleri daha genç bir müşteri kitlesine erişim sağlamak arzusuyla tasarlıyor.

            Ürünlerin hızla artan popülaritesinin ardındaki bir diğer ittirici güç ise barındırdıkları ‘kişiselleştirme’ etkisi. Yani Anya Hindmarch tasarımı çıkartmalardan seçerek çantanızı tam da istediğiniz görüntüye ulaştırabilmek mümkün. Günümüzde lüks tüketimin olmazsa olmazları arasında sayılan kişiselleştirme trendi, bu ürünler sayesinde çok daha ‘ekonomik’ fiyatlara gerçekleştirilebiliyor. Ürünler size çantanızı, telefonunuzu, sevdiğinize vereceğiniz hediyeyi tasarlama fırsatını sunuyor. Size kişiliğinizi yansıtabileceğiniz bir oyun alanı açıyor.

………………………………….”

What do you think?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

No Comments Yet.